fbpx

Toistojen voima stressinhallinnassa

Suurimpia stressin aiheuttajia arjessa on autpmaattinne tapa olla jossain muualla, tekemässä jo jotain muuta kuin mitä olet tekemässä tässä hetkessä. Kuitenkin voit olla vain juuri tässä, tässä ajassa ja paikassa. Mielesi vaeltaa kaikkeen, mitä vielä pitää ehtiä ja muistaa. Keskittyminen herpaantuu, mutta se on vain luonnollista, jos olet ihminen niin kuin minäkin.

Tämän päivän arki muokkaa aivojasi jatkuvasti suuntaan, joka lisää stressiä. Vastaliikettä tälle on siis syytä treenata ahkerasti. Meditaation avulla opit tuomaan tasapainoa mieleen ja kehoon ja näin vähennät stressiä. Meditaatiossa harjoitat palaamista tähän hetkeen, kun mieli vaeltaa, lempeästi ja itseäsi pakottamatta. Näin lasket stressitasoasi hyvin yksinkertaisesti – asettuen olemisen tilaan säännöllisesti.

Toistoissa on tehon salaisuus

Olet ehkä kuullut sanonnan ”mitään tavoittelemisen arvoista ei voi saada hetkessä”. Tämä on helppo ymmärtää esim. seuraavien esimerkkien avulla

  • Parisuhteen luottamuksen ja rakkauden rakentaminen vievät aikaa ja asioita joutuu kertaamaan, toistamaan useasti.
  • Urheilussa menestyminen vaatii harjoittelua ja toistoja toistojen perään. Voima ja tekniikka eivät kehity hetkessä.
  • Liike-elämässä menestyminen vaatii työtä ja epävarmuuden sietämistä, lukemattomia toistoja rutiineissa, jotka välillä tuntuvat tylsiltä.

Myös meditaatiossa tulevat vastaan luottamuksen ja rakkauden rakentuminen ensin itseäsi ja sitten muita sekä kaikkea elävää kohtaan. Se ei rakennu hetkessä, mutta kun otat askelia tätä kohti, elämäsi alkaa todella muuttua!

Tarvitaan paljon toistoja, jotta aivojesi neuroplastisuus toimii, mielen voima vahvistuu ja saat käyttöösi uusia yhteyksiä, uusia hermosoluja. ”Treenistä” tulee helpompaa kun voimasi lisääntyy.

Meditaatiossa kokeilet myös epävarmuuden ja epämukavuuden kanssa olemista. Tulet huomaamaan, että vähitellen sekin on ihan ok. Opit olemaan myös hankalien tunteiden kanssa luottaen siihen, että ne vaihtuvat taas helpompiin ja mukavampiin. Huomaat, että täällä hankalien tunteiden aalloissa syvennät itsetuntemustasi.

Kun jaksat toistuvasti löytää ajan meditaatioon, olemisen tilaan, saat helpotusta stressiisi. Jokainen, joka on sitoutunut harjoitukseen, saa myös kokea meditaation kaikki hyödyt. Voin luvata tämän, koska olen niin nähnyt yhä uudestaan vuosikymmenien aikana kurssilaisissani tapahtuvan. Jos meditoit, saat kokea meditaation hyödyt!

Meditaatio – yksin vai yhdessä

Meditoinnin aloittaminen yksin onnistuu helposti esimerkiksi sovelluksen avulla. Kun haluat syventää, päästä eroon teknologiasta meditoidessa ja oppia asettumaan hetkeen juuri sellaisena kuin hetki ja sinä olette, ohjaajasta on korvaamatonta apua.

Voin luvata, että hankalia hetkiä tulee ja juuri silloin useimmat luovuttavat.

”Jos et ole itkenyt meditaatiotyynylläsi, meditaatiosi ei ole vielä alkanut.”

Tuo lausahdus pitää niin hyvin paikkansa! Meditoiminen ei aina tunnu ihanalta. Se voi tuntua myös vaikealta ja kohtaat tunteita, joita ehkä olet yrittänyt paeta. Itsellänikin on ollut jaksoja, jolloin olen itkenyt vuolaasti meditoidessani.

Juuri tuossa vaiheessa monet toteavat, että ei tämä toimi minulle. Juuri siinä hetkessä timantit ovat kätesi ulottuvilla jos jatkat, mutta ilman tukea ja ohjausta voi olla liian hankala jatkaa. Suosittelen lämpimästi löytämään sinulle sopivan kurssin/ohjaajan, joka tukee meditaatiosi syvenemistä!

Sitoutuminen johtaa parempaan stressinhallintaan

Sitoutuminen auttaa karikoiden yli silloinkin kun ei huvita meditoida. Välillä sitoutuminen menee suorittamiseksi myös meditaatiossa ja tuntuu, että tämä vain lisää stressiä. Menee hetki, ennen kuin alat tunnistamaan kehossa, kun suorittaminen hiipii meditaatioosi. Vasta tällöin opit päästämään siitä irti. Alat ymmärtää ja kokea, että meditaatiossa ei tarvitse suorittaa. Se on olemisen tila tässä hetkessä. Kun sallit itsesi vain olla, suorittaminen ja puskeminen alkavat hellittää. Pienet pysähdykset päivän mittaan ovat arvokkaita! Stressi alkaa hellittää.

Jos et löydä meditaatiolle aikaa luonnollisesti, kalenteroiminen voi auttaa alkuun. Uutta tapaa on ehkä hankala sovittaa arkeen, jollet sovi sille tiettyä aikaa, mutta jo hetken kuluttua alat kaivata tätä hetkeä päivääsi.

Kokeile ja löydä itsellesi sopiva ajankohta päivästä. Minuutti, viisi minuuttia, vartti…löydät myös harjoitukselle keston, joka tuntuu sopivalta juuri sinulle. Tärkeämpää kuin yksittäisen meditaation pituus, on säännöllisyys. Eli toistoja, toistoja, vaikka lyhyitäkin.

Kiitä itseäsi, arvosta itseäsi

Hyvä tapa lopettaa meditaatio, on kiittää itseäsi siitä, että otit aikaa meditaatioharjoitukseen. Voit antaa pienen hymyn nousta kasvoillesi ja ottaa vastaan kiitoksen koko kehollasi ja sydämelläsi.

Leena Pennanen, CEO / perustaja, Center for Mindfulness Finland Oy

Leena Pennanen ohjaa mindfulness-kehomeditaatiota