fbpx

Mitä on mindfulness

Mindfulness on mielen kyky, jota voi harjoittaa. Näin kehität radikaalia itsetuntemusta.

Leena Pennanen

Mindfulness auttaa hallitsemaan stressiä

Kohtaamme arjessamme lukemattomia stressitekijöitä, joihin mindfulness tuo helpotusta. Tavallisten stressin aiheuttajien lisäksi olet saattanut kohdata yksinäisyyden, onnettomuuden, pitkän parisuhteen päättymisen tai vaikkapa vakavan sairauden. Uusimman tieteellisen tiedon mukaan elämä jättää kehoon jälkiä, jotka näkyvät muun muassa tunnottomuutena, jännityksenä tai pelkona. Nämä kehoon kertyneet tunteet vaikuttavat valintoihisi, tekoihisi ja käytökseesi, usein automaattisesti ja alitajuisesti.

Mindfulnessilla löydät suoran yhteyden omaan voimaasi, minkä johdosta reaktiivisuutesi vähenee. Itsemyötätuntosi kasvaessa tarpeeton itsekriittisyytesi ja itsesi arvostelu myös lievittyvät. Olet mukavampaa seuraa itsellesi ja ympäristöllesi.

Mindfulnessin harjoittaminen vapauttaa sinut vähitellen menneisyyden taakoista, sillä pystyt kohtaamaan vaikeatkin tunteet. Kohtaamalla itsesi kokonaisena ihmisenä kaikkine haavoinesi löydät sisäisen johtajuutesi.

Sinulla on käytössäsi pitkän kokemuksen asiantuntijuus

Ymmärrämme, että lisääntyneestä mindfulness-tarjonnasta voi olla vaikea löytää itselle sopiva vaihtoehto. Tänä päivänä markkinoilla on hyvin erilaisia mindfulness-kursseja.

Kun valitsen itselleni mindfulness-kouluttajaa, minulle on aina ollut tärkeää tuntea kouluttajan sekä hänen kouluttajiensa ylisukupolvinen polku. Näin varmistan, että koulutuksessa vaikuttaa elävä traditio, kokemuksellisuus ja viisaus. Tieto muuttuu viisaudeksi vain, jos sitä osaa käyttää. Välitän koulutuksessani sinulle Jon Kabat-Zinnin ja hänen opettajiensa viisautta.

Leena Pennanen

Leena Pennanen toi mindfulnessin Suomeen yli 20 vuotta sitten. Hän on maailmalla yksi harvoista sertifioiduista mindfulness-opettajista, joilla on lupa kouluttaa MBSR-ohjaajia. Suomessa hän on ainoa, joka on saanut professori Jon Kabat-Zinniltä koulutussertifikaatin. Leena myös käänsi sanan mindfulness suomeksi hyväksyvä, tietoinen läsnäolo.

Mindfulness-ohjaajaksi?

Mindfulness-ohjaajamme CFM® täyttävät kansainvälisesti määritellyt mindfulness-ohjaajakriteerit (MBI:TAC teacher assessment criteria). Tiedämme kokemuksesta miten meditaation ohjaaminen ja sen harjoittaminen toimii tehokkaasti ja vaikuttavasti. Pitkän ja perusteellisen ohjaajakoulutuksen lisäksi ohjaajan oma harjoittaminen on hänen ammattitaitonsa kannalta todella tärkeää. Oletko kiinnostunut laadukkaasta mindfulness-ohjaaja koulutuksesta? Katso lisää ohjaaja-koulutuksesta täältä.

Mihin mindfulness-kurssimme perustuvat?

Koulutuksemme ja kurssimme perustuvat MBSR eli Mindfulness-Based Stress Reduction -menetelmään. Professori Jon Kabat-Zinn kehitti menetelmän Massachusettsin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa lähes 40 vuotta sitten. Kabat-Zinn kehitti mindfulness-menetelmän lievittääkseen kroonisesti sairaiden kipupotilaiden oloa, jotta he oppisivat elämään paremmin kipujensa kanssa. Kabat-Zinn onnistui tässä yli kaikkien odotusten.

Pitkät koulutuksemme ja retriittimme perustuvat Brownin arvostetussa yliopistossa – Mindfulness Center at Brown – tehtyihin opetusohjelmiin.

Käyttämämme MBSR-menetelmän vaikutuksia on tieteellisesti tutkittu, joten kurssimme ovat sekä turvallisia että vaikuttavia. Käyttämämme harjoitukset eivät perustu kenenkään yksittäisen henkilön omasta kokemuksesta syntyneisiin harjoitteisiin, vaan tutkittuihin ja toimiviksi osoitettuihin.

Mindfulness-meditaation hyödyt

Jokainen mindfulness-harjoitus auttaa sinua kehittämään mieltäsi.

Leena Pennanen

Säännöllisen meditaatioharjoittamisen myötä esimerkiksi stressiin reagoiva mantelitumake aktivoituu harvemmin ja rauhoittuu nopeammin. Myös aivojen etuotsalohko, joka vastaa mm. oppimisesta ja muistista, voimistuu säännöllisesti harjoittaneella. Aivosaareke, joka on avainasemassa kehotietoisuutemme kokemisessa, vahvistuu. Mindfulness-meditaatioilla aivoille opetetaan uusia, toimivampia toimintamalleja.

Mindfulness-meditaation hyödyistä löytyy runsaasti tieteellistä näyttöä. MBSR-menetelmän ja sen harjoitusten vaikutuksia on tutkittu Kabat-Zinnin ja muiden tutkijoiden toimesta sekä Massachusettsin että Brownin yliopistoissa, sekä lukuisissa muissa tutkimuslaitoksissa. Menetelmän vaikutuksista on tehty yli 6000 tutkimusta, ja tulokset ovat positiivisia: säännöllinen mindfulness harjoittaminen auttaa mm. lievittämään stressiä, parantamaan keskittymiskykyä sekä lisäämään tunneälyä.

Tieteelliset tutkimukset osoittavat esimerkiksi, että jo kahdeksan viikon säännöllinen harjoittelu muuttaa aivoja. Tämän perustana on neuroplastisuus eli aivojen kyky muokkautua koko elinikämme ajan.

Mindfulness ei ole tila, johon pyritään

Saat käyttöösi vaikuttavia mindfulness-harjoituksia, joita on helppo omaksua jokapäiväisessä elämässäsi. Käytämme tieteellisesti tutkittuja mindfulness-harjoitusohjelmia ja tunneälykoulutuksia, joita järjestämme sekä läsnäopetuksena että live-online.

Kun ymmärrät, että mindfulness ei ole tila, johon pyritään tai päästään muuttuu meditointi helpommaksi. Opit arvostamaan tämän hetken ainutlaatuisuutta, riippumatta mitä koet. Mindfulness auttaa sinua hyväksymään nykyhetken juuri sellaisena kuin se on. Tämä tekee arjestamme helpompaa ja myös rikkaampaa. Se auttaa meitä tekemään parempia valintoja ja antaa työkaluja arjen eri haasteisiin.

Mindfulness-meditaatio ei ole pyrkimystä rentoon ja autuaalliseen rauhan tilaan, vaikka se sitäkin voi olla. Välillä meditaatioharjoitus voi tuntua epämiellyttävältä ja nostaa esiin hankaliakin tunteita. Kun opit kohtaamaan ne harjoituksessa, opit kohtaamaan ne myös elämässä.

Tervetuloa kokemaan mitä on mindfulness

Olitpa harjoituspolkusi alussa tai jo kokeneempi harjoittaja, saat tukea harjoitteluusi kursseiltamme ja retriiteiltämme.

Löydät koko koulutustarjontamme täältä. Valitse sinulle sopivin ja tule mukaan!

Rohkaisemme sinua tutustumaan mindfulnessiin ja toteamaan sen vaikutukset.

mindfulness