fbpx

Mindfulness ja tietoinen syöminen

Normaali suhde ruokaan ja ruokailuun on monella kadoksissa, syömisestä on tullut jotenkin hankalaa. Lasketaan kaloreita tai makroja, ruuan alkuperästä tai terveellisyydestä ei ole selvyyttä, oman kehon kuunteleminen ja nälän tunteen ymmärtäminen ovat unohtuneet. Kun suhde ruokaan ja syömiseen on vääristynyt, vie aikaa palata siihen yksinkertaisuuteen, josta ruokailussa on kyse. On kuitenkin täysin mahdollista oppia kuuntelemaan omaa kehoa ja ymmärtämään suhdetta ruokaan – tässä mindfulness voi auttaa.

Mindfulness on rauhoittanut omaakin syömistahtiani radikaalisti ja muuttanut suhdettani siihen, mitä syön ja mitä en syö. Harjoitusten avulla opit mm. erottamaan koetko fyysistä nälkää vai tunnenälkää.

Ruokailuhetken rauhoittaminen

Läsnäoleva ruokailu on yksi Mindfulness-based Stress Reduction (MBSR) -menetelmän meditaatio-harjoituksista. Sen elementit, ruuan aistiminen kaikin aistein ja kaikesta oheistekemisestä irti päästäminen, avaavat oivalluksia paljon muuhunkin kuin syömiseen ja niistä voi jokainen hyötyä.

Kylläisyyshormoonit heräilevät vasta noin 20-30 minuutin päästä siitä kun alamme syömään. Jos olet nopea syöjä, ehdit syödä aika paljon extraa ennen kylläisyyden tunteen havainnointia. Usein syömme samalla somea tai lehteä selaillen tai jopa puhelimessa puhuen. Kun siirryt läsnäolevaan syömiseen, havainnoit nälkää, kylläisyyttä, ruuan makua ja koostumusta yms ja se rauhoittaa luonnollisesti myös syömisen tahtia.

”On hyvä muistaa, että nälkä saattaa olla niin fyysistä kuin psyykkistä sorttia. Fyysinen nälkä kertoo elimistön energiavajeesta ja tuntuu paitsi vatsan murinana myös koko kehossa nälkäkiukkuna, viluna, väsymyksenä ja päänsärkynä. Psyykkinen nälkä heijastaa puolestaan ajatuksiamme, tunteitamme, kokemuksiamme. Nälän sisältä voidaan vielä erotella esimerkiksi vatsan, suun, aistien, mielen ja sydämenkin nälkä” ravitsemusterapeutti Riikka Viljanen sanoo Helsingin Sanomien artikkelissa.

Läsnäolevan syömisen harjoitus

Testaa tätä läsnäolevan syömisen harjoitusta ja havainnoi mitä tapahtuu:

Vaihe 1: Rauhoita ruokailuhetki.

Varaa ruokailulle aikaa. Luovu ruokailun ajaksi kaikesta muusta tekemisestä. Puhelin ja läppäri pois, kirjat ja lehdet sivuun.

Vaihe 2: Käytä uteliaisuutta.

Mitä laitoit lautasellesi tänään? Millä perusteella teit valintasi? Miltä ruoka näyttää nyt? Tunnistatko, onko ruoka ravitsevaa? Havainnoi värit ja huokutteleeko näkemäsi vai olisitko voinut valita toisin.

Vaihe 3: Aisti kehoa, havainnoi mieltä.

Tunnetko nälkää? Missä ja miltä nälkä tuntuu kehossa? Mitä tapahtuu kun pysähdyt näin aistimaan ensimmäistä suupalaa? Millaisia mielitekoja syömisen suhteen sinulla on juuri nyt?

Vaihe 4: Tuoksu, maku, suutuntuma.

Käytä uteliaana kaikkia aisteja syödessäsi. Ehkä huomaat, miten ohitat jonkun aistin helposti. Onko ruoka sopivan lämmintä/viileää?

Vaihe 5: Mindfulness tauon voima.

Kun olet saanut ruokaa suuhusi, laske lusikka/veitsi/haarukka kädestä ja pureskele, syö suu tyhjäksi rauhassa. Vasta kun suu on tyhjä, kokoa seuraava suupala ruokailuvälineillä. Tämä ei ole helppoa, koska se todennäköisesti poikkeaa normaalista syömisrytmistäsi selkeästi. Tutki uteliaana, mitä tunnet kehossa ja kaikkia ajatuksia nousee, kun lasket ruokailuvälineet käsistäsi ja vain pureskelet ja aistit.

Vaihe 6. Kylläinen vai täynnä?

Keho kertoo, milloin olet syönyt tarpeeksi. Pystytkö tunnistamaan kylläisyyden tunteen vai lopetatko vasta kun olet aivan ähkyssä? Voitko lopettaa syömisen kylläisyyden tunteeseen, vaikka ruokaa olisi vielä jäljellä tai saatavilla?

Voit aloittaa läsnäolevaan ruokailuun siirtymistä helposti huomioimalla ensin vaikka parin päivän ajan, miten normaalisti syöt. Kiinnitätkö syömiseen itseasiassa lainkaan huomiota vai katsotko esimerkiksi TV:tä aina syödessäsi? Kokeile sitten tämän artikkelin harjoitusta ja havainnoi, mikä muuttuu.

Leena Pennanen, CEO Center for Mindfulness Finland Oy / Elintarviketieteiden maisteri

Leena ja Petri Pennanen iloisina joulupöydän ääressä.