fbpx

MBSR ja mindfulness – miten ne eroavat toisistaan?

Mindfulness on yleisnimi taidolle olla hyväksyvästi läsnä. Mindfulness MBSR puolestaan on Jon Kabat-Zinnin kehittämä turvallinen mindfulness-menetelmä, jonka vaikutukset perustuvat neurotieteeseen. MBSR-menetelmän avulla voi vahvistaa läsnäolokyvyn lisäksi mm. keskittymiskykyä, empatiaa, tunneälyä ja resilienssiä.

Mindfulness on mielen kyky

Mindfulness tarkoittaa mielen kykyä, jota voidaan harjoittaa. On tyypillistä, että mieli ponnahtelee asiasta toiseen. Samastumme myös helposti kehossa ilmeneviin tunnereaktioihin. Mindfulness auttaa meitä ottamaan etäisyyttä ja tutkimaan näitä ilmiöitä uteliaasti.

Perustajamme Leena Pennanen toi mindfulnessin Suomeen. Samalla hän suomensi termin mindfulness sanoilla hyväksyvä, tietoinen läsnäolo. Nykyään termiä käytetään hyvin laajalti, kun puhutaan läsnäolosta ja tietoisuustaitojen harjoittamisesta.

MBSR on Jon Kabat-Zinnin kehittämä menetelmä

MBSR-kirjainlyhennelmä tulee sanoista Mindfulness-Based Stress Reduction eli mindfulnessiin pohjaava stressin lievitys. Menetelmän on kehittänyt Jon Kabat-Zinn Massachusettsin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Kabat-Zinnin tiimi siirtyi myöhemmin Brownin yliopiston Brown Mindfulness Centeriin. Nimemme Center for Mindfulness on siis suorassa yhteydessä Kabat-Zinniin. Olemme siis erittäin ylpeitä nimestämme, joka takaa toimintamme laadun.

MBSR:n vaikutuksia on tutkittu Kabat-Zinnin ja muiden tutkijoiden toimesta sekä Massachusettsin että Brownin yliopistoissa, sekä lukuisissa muissa tutkimuslaitoksissa. Menetelmän vaikutuksista on tehty yli 6000 tutkimusta, ja tulokset ovat positiivisia: säännöllinen MBSR:n harjoittaminen auttaa mm. lievittämään stressiä, parantamaan keskittymiskykyä sekä lisäämään tunneälyä.

Markkoinoilla on monia erilaisia mindfulness-kursseja. Meidän käyttämämme MBSR-menetelmän vaikutuksia on tieteellisesti tutkittu, joten kurssimme ovat sekä turvallisia että vaikuttavia. Center for Mindfulnessin kouluttama sertifioitu CFM® Mindfulness -ohjaaja käyttää ainoastaan harjoitteita, joiden vaikutukset perustuvat tieteelliseen tutkimukseen.

Ohjaajillamme on 2 vuoden koulutus

Monilla erilaisilla mindfulness-harjoituksilla on paljon hyviä vaikutuksia. Meille on silti tärkeää, että ohjaajamme seuraavat MBSR-menetelmän runkoa. Toimimme näin siksi, että menetelmän harjoitusten tehoa on tutkittu tieteellisissä, korkeatasoisissa tutkimuksissa. Tämä takaa koulutustemme turvallisuuden ja laadun.

MBSR-menetelmän pohjalta on kehitetty myös MBCT-tekniikka eli Mindfulness-Based Cognitive Therapy. MBCT-menetelmää suositellaan Suomessakin yhtenä masennuksen hoitokeinona mm. Käypä hoito -suosituksissa. Tämä kertoo sen, että tutkimukseen pohjaava mindfulness nähdään myös lääketieteellisestä näkökulmasta merkittävänä menetelmänä.

Meiltä valmistuvilla CFM® Mindfulness -ohjaajilla on aina takanaan 2 vuoden koulutus, jonka aikana he paitsi perehtyvät tarkoin menetelmään, myös syvällisesti omaan itseensä. He ovat siis paitsi teknisesti päteviä, myös oman kokemuksen kautta oppineita ohjaajia.

Lue lisää: Nämä tulokset saat, kun harjoitat mindfulnessia säännöllisesti

Mindfulness ja MBSR