Säännöllisen meditaatio-harjoituksen aloittamisen ei tarvitse olla vaikeaa. Voit tehdä sen missä tahansa ja jo muutama minuutti riittää. Monet ovat kokeneet, että sujuvinta on sijoittaa meditaatio heti aamuun.
Jos meditoiminen on sinulle uutta, voi olla vaikea tietää, miten aloittaa. Voi olla helpottavaa tietää, että sinun ei tarvitse asettua mihinkään tiettyyn asentoon meditoidaksesi. Kokeile muutamaa minuuttia vaikka sängyn laidalla heti ylös noustessasi. Aisti kehon tuntemuksia ja tunne miten kehosi hengittää.
Tutkijat huomasivat, että meditaatio-sovellusta käyttävistä aamuisin harjoittelevat saivat helpoiten pidettyä kiinni tästä uudesta tavasta.
Aamun meditaatio-hetki antaa päivällesi erilaisen lähdön; rauhallisemman ja keskittyneemmän.
Sovi itsesi kanssa, milloin ja missä meditoit. Kun sille on tietty hetki ja paikka, jo sen hetken tiedostaminen ja paikan näkeminen tuo mieleesi tekemäsi sopimuksen. Voit myös yhdistää meditaation johonkin jo olemassa olevaan aamurutiiniisi, kuten suihkussa käymiseen.
Valitse itsellesi jokin huomion kohde. Se voi olla jalkapohjat lattialla tai jomotus hartioissa, monelle hengityksen aistiminen on rauhoittavaa. Sisään hengitys; miten ilma virtaa sieraimista sisään ja täyttää kehon uudella ravitsevalla hapella. Uloshengitys; kuin irtipäästämisen harjoitus, jotta tulee tilaa uudelle sisäänhengitykselle. Huomioi, miten hengitys liikuttelee lempeästi kehon eri kohtia.
Voit päättää harjoituksen jollakin inspiroivalla lauseella, jota toistat muutaman kerran. Paljon käytettyjä ovat mm: olkoon niin, että olen turvassa ja rakastettu / olkoon niin, että olen terve ja elinvoimainen / päiväni soljuu kevyesti tai voit aloittaa sanalla ”olen” ja jatkaa esim. kiitollinen, energinen, läsnä tässä hetkessä…tai mikä tahansa tuntuu tärkeältä sinulle juuri siinä hetkessä.
Toisaalta ei voi onnistuakaan. Hetki on juuri niin kuin on. Riittää, että havainnoit mitä tunnet, aistit. Riippumatta siitä, miltä harjoitusta tehdessä tuntuu, hyvää tekevät vaikutukset saat aina käyttöösi, siitä aivojesi neuroplastisuus pitää huolen. Kunhan siirryt hetkeksi ajattelusta aistimiseen.
Mikäli koet ahdistusta tai hermostosi on niin ylivirttynyt, että paikallaan oleminen ei vaan onnistu, voit aloittaa yhdistämällä liikettä meditaatioosi. Kävele / tanssi / joogaa ja aisti kehon liikettä ja tuntemuksia ehkä ajoittain pysähtyen ja ajan mittaan kasvattaen pysähdyksen pituutta.
Terve mieli vaeltaa ja välillä huomaat, että olet eksynyt meditaatiossasi johonkin ihan muualle. Kun tuot näihin hetkiin hyväksyntää ja lempeyttä, lisääntyvät ne myös arjessasi. Olet inhimillinen ihminen. Luovu kritiikistä ja itsesi arvostelusta. Huomaa, mitä noissa hetkissä tapahtuu ja miten se näkyy arjessasi. Millaista on sisäinen puheesi itseäsi kohtaan?
Meditoiminen mm. laskee stressihormonitasoa, rauhoittaa hermostoa, auttaa rentoutumaan, lisää keskittymiskykyä ja vahvistaa yhteyttä itseesi ja muihin. Tällä kaikella on huikeita vaikutuksia arkeesi!
Jotta alat huomaamaan vaikutuksia, meditoimisen tulisi olla säännöllisesti tapahtuvaa. Aloita muutamasta minuutista, kokeile vaikka viitenä päivänä viikossa ja jo pian alat huomata, miten harjoitus vaikuttaa.
Itselläni ja pidempiin mindfulness-koulutuksiini osallistuneilla koko elämä on meditoimisen myötä muuttunut. Se on toki vienyt aikaa ja olen tarvinnut siihen ohjausta ja tukea, mutta tämäkin on tutkittua tietoa: mindfulness-kykysi vahvistuu tietyillä harjoituksilla, ohjaajan opastuksella ja ryhmän tukemana. Yhdessä olemme enemmän ja kun saamme kokea ryhmässä inhimillisyyttä, empatiaa ja myötätuntoa ja harjoitella näitä turvallisessa, sallivassa ilmapiirissä, tottakai se vaikuttaa syvästi!
Lisääntyvä radikaali itsetuntemus ja vahvistuvat tunnetaidot ravistelevat niitä perustuksia, joista olemme ehkä tiedostamatta pitäneet kiinni. Reaktiivisuus vähenee ja pystymme valitsemaan toisin hankalissa vuorovaikutustilanteissa. Miksi et siis kokeilisi vaikka aloittamalla aamu-meditaatiolla?
Heräsikö uteliaisuutesi, uskaltaisitko lähteä muutosmatkalle mukaan? Mindfulness-kurssimme ja -koulutuksemme löydät täältä.
Leena Pennanen / Center for Mindfulness Finland Oy / perustaja ja CEO