fbpx

Valoa pimeyden keskelle!

Huomaan, että välillä jään kiinni johonkin ajatusjumiin tai tunnetilaan, jolla itseasiassa pahennan tilannettani. Kasvatan huonoa oloa tiedostamattani. Mindfulness on auttanut huomaamaan nämä hetket nopeammin ja vapautumaan niistä. Tiedän, että voin itse vaikuttaa tunnetiloihini ja joskus se on järkevää.

Valon puute vaikuttaa niin, että energiani laskee. Ehkä voit samaistua tähän? Aikaisemmin huomasin taistelevani kovasti tätä vastaan. En vaan hyväksynyt sitä, että on pimeää ja kiukuttelin, kun energia ei riittänytkään samoin kuin kesäaikaan. Taistelu ja kiukuttelu veivät kovasti energiaa. Nyt osaan jo nauttia siitäkin, että energia välillä vähenee! On ikäänkuin lupa käpertyä sohvalle kirjan kanssa, sytytellä kynttilät ja nautiskella viipyilystä.

Jos pimeys vetää mielen matalaksi, niin kokeile tätä!

Tällä harjoituksella oli tutkimuksessa odottamattoman hyvä vaste keskivaikean masennusdiagnoosin saaneiden keskuudessa, kun harjoitusta toistettiin kahden viikon ajan päivittäin. Jos sua siis pimeys ahistaa, niin tämä toiminee siihenkin!

Joka ilta mieti kolme asiaa, joissa onnistuit tai jotka menivät hyvin tänään. Siis ihan hyvin, mukavasti. Ei tarvitse yltää megalomaanisen loistaviin suorituksiin.

KIRJOITA NE YLÖS, KYNÄLLÄ PAPERILLE (Tämä on isolla, koska ei riitä, että ajattelet niitä tai kirjoitat ne puhelimeen tms. Se ei vaan toimi samanlailla.)

Tutkimuksessa ne olivat hyvin arkisia juttuja kuten
💎 jaksoin lukea neljä sivua kirjaa
💎 sain lähdettyä ulos
💎 äiti soitti ja jaksoin jutella
💎 tein hyvää ruokaa

Kun kahden viikon ajan käännät mindsettiäsi huomaamaan, että kaikki ei ole pielessä/huonosti/synkkää/persiistä, vaikka on pimeää, niin vahvistat aivoissa yhteyksiä, jotka auttavat kiinnittämään huomiota siihen, mikä on hyvin. Kaiken ei tarvitse olla hyvin. Harvoin onkaan.

Se on vähän kuin juoksulenkille lähtö rapakuntoisena; voi tuntua raskaalta etkä näe siellä lenkillä, miten se kunto kehittyy. Mutta kun vaan lähdet päivästä toiseen, huomaat jonkin ajan päästä, että alkaa sujua kevyemmin. Kokeile!

Jos kaipaat tukea arjen harmauteen meditaation voiman avulla, tule ohjatulle kurssille tai retriittiin. Tulevat tapahtumat näet täältä.

Valoa (edes sisäistä) syksyysi!

Kirsi Mattila, Mindfulness-based Stress Reduction ohjaaja / Positiivisen psykologian asiantuntija