fbpx

Traumainformoitu mindfulness – mitä se tarkoittaa?

On hyvin tavallista, että identifioidumme kokemiimme traumoihin ja annamme niiden täten vaikuttaa elämäämme tiiviisti. Harvalle meistä opetetaan tapoja suhtautua traumoihin niin, että ne olisivat vain osa elämämme kokemuksia – eivät meitä ihmisinä pysyvästi määritteleviä asioita, joille ei voi tehdä mitään.

Traumat on mahdollista käsitellä ja purkaa. Niistä voi parantua. Eli niille voi kyllä tehdä paljonkin! Tarvitaan vain oikeita lähestymistapoja. Trauman ”suuruus” ei ole aina suhteessa siihen, mistä se on saanut lähtönsä. Joillekin hyvin pieni asia voi luoda suuren trauman, sillä siihen kytkeytyy sisäinen uskomus. Jollekin taas hyvin vaikea tilanne ei luo suurta traumaa.

Kenenkään (myöskään omia) traumoja ei kannata vähätellä. Emme voi tietää, mikä henkilön sisäinen kokemus on. Olennaista on muistaa, että traumoista voi päästä eteenpäin, jolloin ne eivät enää hallitse elämää. Ne ovat jotakin, joka on tapahtunut, eivät sen enempää.

Sinä et ole yhtä kuin traumasi, eikä traumojen tarvitse määrittää elämääsi.

On normaalia pelätä tai vihata traumojaan

Traumat ovat kipeitä, kuin henkisiä haavoja. Useimmat meistä piilottelevat, vihaavat tai pelkäävät niitä. Traumojen kieltäminen johtaa usein addiktiiviseen käyttäytymiseen, jonka tarkoituksena on upottaa traumat syvälle sisimpään. Tämä ei kuitenkaan toimi, eikä se myöskään auta.

Tähän vaikuttaa paljon myös kulttuurimme. Meitä ei ole opetettu käsittelemään traumoja tai edes puhumaan niistä avoimesti. Onneksi ajat alkavat muuttua, ja traumojen olemassaolosta sekä purkamisesta puhutaan nykyään avoimemmin. Traumatyöskentelyn tueksi on myös saatavilla kirjoja ja muuta materiaalia. Meidän ei tarvitse jäädä yksin kipumme kanssa.

Traumainformoitu mindfulness on voimakas työkalu

Traumainformoitu mindfulness on lähestymistapa, jonka avulla osaat katsoa haavojasi hieman etäältä, lempeästi – hyväksyvän, tietoisen läsnäolon kautta.

Yleensä kun ajattelet jotakin traumaattista:

  • kehosi jäykistyy, tärisee tai ”sulkeutuu”
  • hengityksesi tiheytyy
  • ajatuksesi ottavat vallan
  • olosi on levoton
  • tunteet nousevat pintaan

Näiden hyvin luonnollisten reaktioiden takia et pysty katsomaan traumaasi neutraalisti. Traumainformoitu mindfulness on eräänlainen lempeä työkalu, jonka asetat itsesi ja trauman väliin. Pystyt katsomaan kehosi, mielesi ja tunteidesi reaktioita kuin pienen välimatkan päästä.

Näissä hetkissä voit katsoa tapahtumia tietoisen, hyväksyvän läsnäolon kautta, mikä saa trauman lievenemään. Trauma on tukittu tunne, joka pysyy sisälläsi, koska et uskalla katsoa sitä.

Traumainformoitu mindfulness opettaa sinua myös arvioimaan, milloin on hyvä katsoa traumaa syvemmin, ja milloin taas on parempi kääntyä siitä pois. Ei ole hyväksi sukeltaa liian syvälle kipuun, jota ei oikeastaan ole valmis vielä katsomaan.

Traumainformoitu mindfulness on hyvä ja voimakas työkalu, mutta se ei korvaa terapiaa eikä sitä ole tarkoitettu akuuttien tilanteiden hoitoon.

Traumainformoitu mindfulness