Noin metrin päässä minua vastapäätä istuu ihminen. Keskustelemme. En sano mitään. Hänkään ei sano mitään.
Rikon hiljaisuuden. Sanon, että olen hämmentynyt ja kuvailen, missä hämmennys tuntuu kehossani. Oikeastaan olisin halunnut kertoa hänelle, mitä hetkeä aikaisemmin olin suunnitellut sanovani. Jätän sen kuitenkin sanomatta, koska haluan päästä syvemmälle.
Lausumattomat ajatukseni olivat vain mieleni totunnaista reagointia tilanteeseen. Keskustelussa sanallistettuina ajatukseni olisivat olleet vain tarinointia, joka kehrää esiin uuden kerroksen todellisuutta. Tuo kerros lujittaa sanoista tehtyä pesääni, lukemattomien virkkeiden säikeistä punottua turvallista soppea, jossa mieluiten oleskelen.
Keskustelukumppanini kuvailee oman kehonsa tuntemuksia. Olemme taas hiljaa. Välillä katsomme toisiimme, välillä suljemme silmämme.
Keskustelunaiheeksi ohjaaja Leena Pennanen on antanut kokemuksemme koulutuspäivän alkuvaiheesta. Tärkein käytännön ohje on pitää paljon taukoja ja havainnoida, mitä niiden aikana tapahtuu kehossamme ja mielessämme. Mitä tapahtuu, kun herkistymme jatkuvasti muuttuvan todellisuuden vivahteille – virittäydymme siihen mitä todella tapahtuu? Millaisia sanoja ja lauseita suustamme silloin pulpahtaa?
Jatkamme erikoista vuorovaikenemistamme kymmenisen minuuttia. Huomaan, että aistin kumppanin läsnäolon yhä selvemmin. Hänen harvat sanansa heijastuvat kehossani – kirjaimellisesti tunnen ne. Samanaikaisesti aistin omat ajatukseni ja lausutut tai lausumattomat sanani.
Vähän ennen harjoituksen loppua keskustelukumppanini hymyilee ja toteaa, että meillä on yhteys. Harjoitus on saattanut kehomielemme kosketuksiin toistensa kanssa aivan uudella, meditatiivisella tavalla. Olemme pienessä sosiaalisen tilan lokerossa, jossa yksi seinä avautuu ajattomuuteen ja sanojen tuolle puolen.
Leena näyttää videon, jossa käyttämämme vuorovaikutteisen meditaatiomenetelmän kehittäjä Gregory Kramer puhuu. Hän on kookas, hieman pelottavan näköinen mies. Insight Dialogue yhdistää yksilökeskeisen, useimmiten yksinäisyydessä harjoitettavan meditaation inhimilliseen vuorovaikutukseen, joka harjoituksissa ilmenee vuoropuheluna.
Elämämme on täynnä vuorovaikutustilanteita, ja Kramer väittääkin, että hänen alkuun panemansa meditaatiomuoto on puuttuva linkki meditaatioelämän ja arkielämän väliltä. Vuorovaikutteisen meditaation periaatteita luovasti arjessa soveltamalla pystymme tekemään elämässämme viisaita ratkaisuja, jotka lisäävät hyvinvointia ja vähentävät kärsimystä.
Koulutuspäivämme Läsnäolon tilassa jatkuu. Leena antaa meille tarkemmin määriteltyjä meditaation kohteita. Ensin syvennymme ystävälliseen asenteeseen itseämme kohtaan, ja myöhemmin samassa harjoituksessa laajennamme sydämellisen asenteen itsemme ulkopuolelle. Viimeisenä mietiskelyn kohteena on se hyvyys, joka meissä on, vaikka emme sitä ehkä näe.
Viimeksi mainitussa harjoituksessa, jossa olen kolmen ryhmässä, saan esimakua siitä, miten jaettu meditatiivinen tila toimii uutta luovasti. Menen itse oman hyvyyden aiheesta täysin lukkoon. Tulee mielikuva, että olen joutunut tynnyrin sisälle, tynnyri tosin on siitä omituinen, että siinä on vain vanteet, ei seinämiä.
Sillä tavalla kahlittuna kuuntelen, miten muut sanoittavat kokemustaan. Aistin heidän rauhallisuutensa. Kuuntelen. Kuuntelen oikein tarkkaan. Olen vaiti. Odotan mitä syntyy.
Jaamme intiimin meditatiivisen tilan, ja yksilölliset sisäiset prosessimme joutuvat vuorovaikutukseen. Jotain heistä ikään kuin siirtyy minuun, alkaa muuttaa minua ja lopulta katkaisee tynnyrin vanteet. Oivallan, että jos olen elämässäni tietoisen hyväksyvästi läsnä, ihmisen luontainen hyvyys muita ihmisiä kohtaan saa minussa tilaa ja voimistuu. Silloin ei tarvitse hätäillä siitä, pystyykö hyvyyteen.
Jorma Luutonen
Mindfulness-ohjaaja CFM®
Lähteet:
Leena Pennasen koulutus Mindfulness 2.0 Voima, Vapaus, Valinta.
Gregory Kramerin videosarja aiheesta Insight Dialogue (YouTube).
Gregory Kramerin esitelmä Insight Dialogue, The Interpersonal Path to Freedom. Talks at Google. (YouTube).
Gregory Kramer: Insight Dialogue, The Interpersonal Path to Freedom. Shambhala Publications, 2007.
Wikipedia.