fbpx

Suuri mindfulness-huijaus?

Raha houkuttaa ja puhuu myös mindfulness-bisneksessä. Mindfulness on etenkin maailmalla villi ala, jossa yhä useammin halvimmalla myyvä houkuttelee asiakkaat ja maksajalle saattaa jäädä käteen lähinnä ihmetys ja paha mieli. Helpon rahan toivossa, ”mindfulness-ohjaajaksi” ryhdytään heppoisinkin perustein.

Dr Nicholas Van Dam Melbournen yliopistosta ilmaisi huolensa täysin säätelemättömästä mindfulness-kentästä ja siitä, ettei sitä kukaan valvo. Säätelyä alalle tuskin on tulossakaan, niin iso bisnes se on maailmalla.

Mistä sitten tietää, minkä kurssin tai kenet opettajan valita?

Ylivoimaisesti suurin osa mindfulnessin hyötyihin perustuvasta datasta pohjautuu tutkimukseen MBSR-ohjelmasta (Mindfulness-Based Stress Reduction). ”Mindfulnessiksi” voi kuitenkin nimittää melkein mitä vaan ja sitä voi ohjata kuka tahansa.

Van Dam:n muistuttaa:

Mindfulnessin tutkitut hyödyt toteutuvat, kun käytössä on ainakin

1) selkeä rakenne ohjelmassa
2) useamman viikon mittainen kesto
3) myös muodollisia meditaatio-harjoituksia
4) kokenut ja ammattitaitoinen opettaja

Nämä kaikki täyttyvät MBSR-ohjelmassa ja siihen perustuvissa pidemmissä koulutuksissa ammattitaitoisen MBSR-ohjaajan opastuksella.

Kun etsit netin syövereistä tietoa, miten päästä alkuun mindfulness
-harjoittamisessa, voi olla haastavaa löytää tutkimukseen perustuva, kokeneen ammattilaisen ohjaama koulutus.

Moni suosittelee ja suosii erilaisia sovelluksia ja hyvin toteutettuina ne voivatkin toimia mainiosti. Tutkimukset osoittavat kuitenkin vahvasti siihen suuntaan, että ne eivät toimi niin hyvin kuin perinteiset ammattilaisen livenä ohjaamat kurssit, verkossa tai fyysisesti samassa tilassa.

Läsnäololla on väliä, kohtaamisilla on väliä, mindfulnessia ei ole tarkoitettu harjoitettavaksi pelkästään yksin. Jos olet päässyt hyvään vauhtiin jonkin sovelluksen avulla, kokeile rohkeasti ja uteliaana välillä myös ryhmässä harjoittamista. Tulet hämmästymään ryhmän tuen ja kokemusten jakamisen voimasta!

Ei ole siis ihme, että ihmiset ovat hämmentyneitä siitä, toimiiko mindfulness vai ei,  kun sitä esiintyy niin monissa eri muodoissa. Monia ohjataan harhaan ja joillekin saattaa jopa aiheutua vahinkoa kotikutoisista mindfulness-ohjelmista.

Meille Center for Mindfulness:ssa on tärkeää, että ohjaamamme kurssit ovat turvallisia, vaikuttavia ja hyödyntävät tutkittuja menetelmiä. Olen opiskellut maailmalla mm. MBSR-menetelmän luojan, professori Jon Kabat-Zinnin johdolla ja teen läheistä yhteistyötä Brownin yliopiston mindfulness-tutkimuslaitoksen kanssa, jotta käytössämme on viimeisin tutkimustieto alalta.

Mindfulness on niin yksinkertaista, mutta ei suinkaan aina helppoa. Siinä on kyse inhimillisenä ihmisenä olemisesta, kyvystä olla suhteessa tähän hetkeen riippumatta siitä, millainen tämä hetki on. Ohjaajan oma kokemus elämästä ja meditaatiosta rikastaa ohjaustapaa ja sitä, mikä ohjattavalle välittyy.

Yksi mehukkaimmista hedelmistä mindfulnessissa on oppia kohtaamaan myös vaikeita tilanteita elämässä ja olemaan hankalienkin tunteiden kanssa. Koska niitäkin kyllä tulee tässä elämän matkan varrella ihan riittämiin. Mindfulness on supervoimasi silloin, kun elämän polulla on kuoppaista.

Jos todella haluat kokea, mihin kaikkeen mindfulness elämässäsi voi vaikuttaa, tutustu Mindfulness  Peruskoulutukseen!

Leena Pennanen / CEO Center for Mindfulness Finland Oy