Jokainen mindfulness-harjoitus on tietenkin tärkeä. Useiden laadukkaiden tutkimusten mukaan 8 viikkoa on tärkeä ajanjakso, jona aikana uusi tapa muodostuu ja myös hermoyhteydet alkavat muokkautua.
Neuroplastisuus tarkoittaa aivojen kykyä muuttua ja muovautua uusien kokemusten perusteella. Aivoissa sijaitsevat hermoyhteydet siis todellakin muuttuvat, kun toimit toisella tavalla pidemmän aikaa – aivoja ikään kuin opetetaan reagoimaan toisella tavalla.
Kannattaa muistaa, että neuroplastisuus toimii minkä tahansa toiminnan suhteen – ei vain positiivisen. Saatat opettaa itsellesi esimerkiksi, että tarvitset suklaapatukan joka lounaan jälkeen, tai että ärsyynnyt aina kun joku ohittaa sinut autoillessasi. Ole siis tarkkana siitä, minkälaisia reaktiomalleja luot itsellesi!
Kun harjoitat mindfulnessia säännöllisesti, ainakin kerran päivässä 8 viikon ajan, saat luotua uusia hermoyhteyksiä. Neuroplastisuus toimii eduksesi, kun opetat itsellesi hyväksyvää, tietoista läsnäoloa.
Psyykkisellä tasolla:
Fyysisellä tasolla:
Kaikkihan me haluamme stressittömämpää, onnellisempaa elämää. Mindfulnessin suurin haaste onkin yksinkertaisesti harjoitusten tekeminen. Kun töissä meneekin myöhään, lapset kiukuttelevat nukkumaanmenosta, tulee juteltua pitkä puhelu ja sen jälkeen väsyttää, saattaa olla vaikeaa motivoida itseään tekemään harjoitus.
Se kuitenkin kannattaa, joka kerta. Tiesithän, että maksuttomassa Mindfulness App -sovelluksessa on useita harjoituksia, joiden kesto on vain 3-10 minuuttia. Leena Pennanen on tehnyt sovelluksen suomenkieliset meditaatiot. Lataa sovellus itsellesi ja kokeile jo tänään!
On toki selvää, että jos tekee joka päivä vain 3 minuutin harjoituksen, eivät hyödyt ole yhtä voimakkaita kuin vaikkapa 30 minuutin päivittäisellä harjoittelulla. Mindfulness on aina hyödyllistä, mutta siihen ei ole oikotietä – muutokset ovat pysyviä vain, jos jatkat harjoittelua!