fbpx

Nämä tulokset saat, kun harjoitat mindfulnessia säännöllisesti

Jokainen mindfulness-harjoitus on tietenkin tärkeä. Useiden laadukkaiden tutkimusten mukaan 8 viikkoa on tärkeä ajanjakso, jona aikana uusi tapa muodostuu ja myös hermoyhteydet alkavat muokkautua.

Neuroplastisuus tarkoittaa aivojen kykyä muuttua

Neuroplastisuus tarkoittaa aivojen kykyä muuttua ja muovautua uusien kokemusten perusteella. Aivoissa sijaitsevat hermoyhteydet siis todellakin muuttuvat, kun toimit toisella tavalla pidemmän aikaa – aivoja ikään kuin opetetaan reagoimaan toisella tavalla.

Kannattaa muistaa, että neuroplastisuus toimii minkä tahansa toiminnan suhteen – ei vain positiivisen. Saatat opettaa itsellesi esimerkiksi, että tarvitset suklaapatukan joka lounaan jälkeen, tai että ärsyynnyt aina kun joku ohittaa sinut autoillessasi. Ole siis tarkkana siitä, minkälaisia reaktiomalleja luot itsellesi!

Mindfulnessin tuomat tutkitut hyödyt

Kun harjoitat mindfulnessia säännöllisesti, ainakin kerran päivässä 8 viikon ajan, saat luotua uusia hermoyhteyksiä. Neuroplastisuus toimii eduksesi, kun opetat itsellesi hyväksyvää, tietoista läsnäoloa.

Psyykkisellä tasolla:

 • Tarkkailet uteliaasti sinussa ja ympärilläsi tapahtuvia asioita sen sijaan, että reagoisit niihin välittömästi tunteella.
 • Unesi laatu paranee, sillä et pyörittele asioita mielessäsi ennen nukahtamista.
 • Elämänilosi voimistuu, kun näet aivan oikeasti tämän hetken kauneuden etkä murehdi seuraavasta – tai edellisestä. Keskityt todella kuulemaan sydämestäsi kumpuavaa olemassaolon iloa.
 • Stressinhallintakykysi paranee, kun osaat ottaa etäisyyttä ajatuksiisi ja tunteisiisi – sekä antaa itsellesi armoa ja hyväksyntää vaatimusten sijaan.
 • Kykysi rentoutua voimistuu, sillä opit palaamaan kehoosi ja purkamaan siihen kertyviä jännityksiä.
 • Tunnistat omat rajasi helpommin.
 • Itsemyötätuntosi voimistuu.

Fyysisellä tasolla:

 • Stressireaktoiden yhteydessä aktivoituva mantelitumake aktivoituu harvemmin mindfulnessin harjoittamisen myötä.
 • Etuotsalohkon aivokuoren harmaa aine saattaa paksuuntua, mikä näkyy lisääntyneenä aktiviteettina ajattelun, suunnittelun, ongelmanratkaisun sekä tunteiden säätelyn aivoalueella.
 • Hippokampus eli aivoalue, joka vastaa muistista ja oppimisesta, saattaa myös paksuuntua.
 • Insulan eli aivosaaren aktivoituminen kehittää interoseptiokykyä eli kehoaistia

Kaikkihan me haluamme stressittömämpää, onnellisempaa elämää. Mindfulnessin suurin haaste onkin yksinkertaisesti harjoitusten tekeminen. Kun töissä meneekin myöhään, lapset kiukuttelevat nukkumaanmenosta, tulee juteltua pitkä puhelu ja sen jälkeen väsyttää, saattaa olla vaikeaa motivoida itseään tekemään harjoitus.

Kyllähän sinulla varmasti 3 minuuttia aikaa on?

Se kuitenkin kannattaa, joka kerta. Tiesithän, että maksuttomassa Mindfulness App -sovelluksessa on useita harjoituksia, joiden kesto on vain 3-10 minuuttia. Leena Pennanen on tehnyt sovelluksen suomenkieliset meditaatiot. Lataa sovellus itsellesi ja kokeile jo tänään!

On toki selvää, että jos tekee joka päivä vain 3 minuutin harjoituksen, eivät hyödyt ole yhtä voimakkaita kuin vaikkapa 30 minuutin päivittäisellä harjoittelulla. Mindfulness on aina hyödyllistä, mutta siihen ei ole oikotietä – muutokset ovat pysyviä vain, jos jatkat harjoittelua!

Näin mindfulnessin hyödyt näkyvät