fbpx

Miten mindfulness auttaa kehittämään keskittymiskykyä?

Mindfulness eli hyväksyvä tietoinen läsnäolo kehittää kykyä keskittyä tähän hetkeen ja auttaa havainnoimaan hetkeä ilman arvostelua tai välitöntä reagointia. Mindfulnessin avulla voit kehittää keskittymiskykyäsi monin tavoin, sillä harjoitukset vaikuttavat mieleen, aivoihin, hermostoon ja koko kehoon vahvistaen keho-mieli-sydän yhteyttä.

  • Mindfulness-harjoitukset auttavat huomaamaan ja vähentämään mielen vaeltelua ja rauhoittamaan ajatusten tulvaa. Tämä on seurausta siitä, että harjoituksessa keskitytään tietoisesti johonkin yksittäiseen asiaan, kuten hengitykseen tai kehon tuntemuksiin. Ensimmäinen oppi on, kun huomaat, että nyt en ole keskittynyt. Sen huomaaminen antaa mahdollisuuden valita toisin ja keskittyä uudelleen.
  • Mindfulness-harjoitukset auttavat kehittämään kykyä havaita ympäröivää maailmaa tarkemmin ja tietoisemmin. Opit havaitsemaan asioita ja tilanteita tässä hetkessä ja pitämään huomiosi tässä hetkessä, siinä mitä olet tekemässä juuri nyt.
  • Mindfulness-harjoitukset auttavat kehittämään kykyä havainnoida omia ajatuksia ja tunteita tietoisemmin. Opit tunnistamaan häiriötekijöitä ja stressin lähteitä, jotka haittaavat keskittymistäsi.
  • Mindfulness-harjoitukset kehittävät mielenhallintaa ja kykyä siirtää tietoisesti huomio valittuun kohteeseen. Tämä vähentää ”hajamielisyydessä” vietettyä aikaa ja parantaa kykyä pysyä keskittyneenä kulloisessakin tehtävässä tai tilanteessa.

Mieli vaeltaa, se on terveen mielen luonne ja niitäkin hetkiä tarvitaan, kun voi antaa mielen vaellella vapaasti. Aikaansaamisen tunnetta lisää ja stressiä vähentää se, että osaat erottaa ne hetket, joissa keskittyminen palvelee sinua ja kykenet mielen pyrkiessä vaeltamaan palaamaan siihen, mikä on tärkeää juuri nyt.

Meditaatio-harjoitukset kehittävät myös kykyä rentoutua ja hallita stressiä, mikä puolestaan tukee keskittymiskykyäsi. Mielenkiintoista on se, että harjoitusten hyvät vaikutukset tapahtuvat riippumatta siitä, miltä sinusta harjoitusta tehdessä tuntuu. Välillä meditaatiossa todellakin tuntuu, että et pysty keskittymään. Silti treenaat aivojasi, hermostoasi ja kehoasi paremman keskittymisen suuntaan.

Samalla kun keskittymiskykysi vahvistuu, tapahtuu mindfulness-harjoitusten myötä myös paljon muuta. Muun muassa suhde itseen ja muihin muuttuu sallivammaksi, ystävällisemmäksi. Itsemyötätunnon kehittyessä huolehtiminen ja stressi vähenee ja tunneäly vahvistuu. Mindfulness on koko elämää muuttava matka!