fbpx

Mindfulness – tutkimustuloksia

Mindfulness-harjoitusten vaikutuksia on tutkittu jo noin viidenkymmenen vuoden ajan ja aiheesta on olemassa tuhansia tutkimuksia. Uusia valmistuu vuosittain lisää. Suurin osa tutkimuksesta keskittyy Mindfulness-based Stress Reduction ja Mindfulness-based Cognitive Therapy -menetelmiin ja niiden soveltamiseen.

Aihe on mielenkiintoinen ja hedelmällinen tutkittava, muutenhan tutkimuksiin ei rahoitusta löytyisikään.

Keräsimme tähän muutamia havaintoja tutkimuksista, jotka liittyvät tämän päivän elämän rytmiin, työelämään ja niihin liittyviin haasteisiin.

Ylläoleva kuva on Århusin yliopiston tutkimuksesta, jossa ala-asteen opettajat osallistuivat 8 viikon Mindfulness-based Stress Reduction -ohjelmaan. Vaikutus stressitason alentumiseen oli tilastollisesti merkittävä osallistuneiden ja verrokkiryhmän välillä.

Lääkäreiden työssään kokemaa ahdistusta ja sen lievittämistä mindfulness-harjoitteiden avulla tutkittiin usean yliopiston yhteistyössä. Tulos on merkittävä. GAD-7 arvo laski keskimäärin 57% mittausjkson (90 päivää) aikana.

Yllä oleva kuva on Amishi Jha:n tutkimusryhmän tuloksista. Havaittiin, että 12 minuuttia päivässä, viitenä päivänä viikossa, on vähimmäismäärä mindfulness-harjoittelua, joka vaikuttaa merkittävästi työmuistiin ja keskittymiskykyyn. Kun harjoitusaikaa pidennettiin, myös vaikutukset kasvoivat.

Yllä olevassa kuvassa näkyy EEG-mittauksen avulla stressi aivoissa palaveriputkessa ilman taukoja.

Ylärivin kuvissa aivot, kun 30 minuutin Teams-palavereita oli neljä peräkkäin, ilman taukoja. Stressi näkyy kuvissa väriasteikolla keltaisesta punaiseen.

Alarivin kuvissa aivot, kun jokaisen 30 minuutin palaverin jälkeen oli 10 minuutin ohjattu mindfulness-harjoitus ennen seuraavaa palaveria.

Ero on huomattava. Mindfulness-harjoitus auttaa aivoja palautumaan niin, että jokaisessa palaverissa on mahdollista olla osallistuvasti läsnä. Tätä tutkimusta lainataan paljon vertauksena taukojen merkityksessä palaverien välissä, mutta on huomattava, että tauko oli tutkimuksessa nimenomaan ohjattu mindfulness-harjoitus. Ei siis mikä tahansa tauko.