Meditaatiota voidaan määritellä ja ”tehdä” monella tavalla. Olennaisinta on, että meditaatiossa keskitytään olemaan tässä hetkessä, ilman ajatuksia. Aluksi meditaatio voi tuntua todella hankalalta, sillä se on aivan uudenlaista toimintaa aivoillemme.
Olemme usein niin tottuneita ajattelemaan, että koko idea ei-ajattelusta laittaa konseptimme sekaisin. Mihin esille nousevat ajatukset sitten oikein laitetaan? Pitääkö ne työntää pois, ajatella nopeasti läpi vai kieltäytyä kuulemasta niitä? Ei mitään edellä olevista, vaan ole yksinkertaisesti rauhassa ja katso, mitä tapahtuu. Älä tartu ajatuksiin, huomioi vaan että sellaisiakin liikkuu.
Aloita pienestä ja hyväksy jo lähtökohtaisesti se, että harjoittaminen tulee olemaan myös vaikeaa. Tämä on yksi tärkeimmistä MBSR:ssa harjoitettavista kyvyistä: kyky hyväksyä se, että harjoittaminen on toisinaan tylsää. Kun emme vastusta tai toivo toisenlaista tulosta, päästämme irti ja avaudumme. Tämä avaa meissä uudenlaisia polkuja jopa neurotasolla.
Vähitellen totumme meditaatioon. Opimme laittamaan ajatukset sivuun, kuin ne kulkisivat ohitsemme pilvien lailla. Näemme ne, mutta emme lähde tutkimaan niistä jokaista. Annamme niiden olla ja mennä, ja pidämme niihin tervettä etäisyyttä. Alussa opimme, että emme ole yhtä kuin omat ajatuksemme, ja tämä on huikean tärkeä opetus!
Meditaatio alkaa tuntua mukavalta, pieneltä hengähdystauolta kaikista asioista, joita pohdimme ja analysoimme kaiken aikaa. Nautimme syvän hengityksen rentouttavasta virrasta ja mahdollisuudesta päästää kontrollista irti ja antaa kaiken vain olla.
Alun sopeutumisvaiheen jälkeen moni meistä kokee haastavamman vaiheen. Tämä tapahtuu monilla viidennellä harjoittamisviikolla. Meditaatio tuntuukin hankalalta ja tylsältä, ja saatamme kokea, ettemme pääse ”eteenpäin”. Paikallaan oleminen ei riitä meille.
Jos harjoitus ei olekaan rentouttava vaan hankala, koemme epäonnistuneemme. MBSR:n näkökulma tähän on armollisen oivaltava: sillä ei ole väliä, tuntuuko harjoitus mukavalta vai epämukavalta.
Opimme olemaan, emmekä anna ajatustemme tai edes omien tunnetilojemme vaikuttaa siihen tasapainoon, jota voimme kokea ollessamme läsnä.
Tietoinen läsnäolo tarkoittaa sitä, että tiedostamme omat reaktiomme ja tunteemme. Hyväksyvä läsnäolo tarkoittaa, että hyväksymme reaktiomme ja kaiken tapahtuvan. Voimme olla rauhassa siitäkin huolimatta, että ajatuksemme väittäisivät meidän epäonnistuvan meditaatioharjoituksessa. Leena on suomentanut termin mindfulness kattamaan molemmat edellä kuvatut aspektit: hyväksyvä, tietoinen läsnäolo.
Moni pääsee Mindfulness Appin tai muun nettimateriaalin avulla helposti viikolle 5 asti, mutta sitten iskee stoppi. Taitava kouluttaja näkee, mistä on kyse ja osaa pointata suoraan ongelmakohtaan.
Hän tarjoaa sopivia työkaluja ja auttaa eteenpäin. Siksi kursseillamme ja koulutuksissamme onkin sekä aloittelijoita että jo useita vuosia meditaatiota harjoittaneita ihmisiä. Jos jäät jumiin harjoittamisesi kanssa, tule kurssille! Olet lämpimästi tervetullut mukaan – tästä näet kurssitarjontamme.