fbpx

MBSR-menetelmä – tiedettä ja kokemuksellisuutta

Olen viime aikoina pohtinut paljon tieteen merkitystä mindfulness-koulutuksissani. Olen tehnyt valinnan jo vuosikymmeniä sitten opettaa MBSR-menetelmää (Mindfulness-based Stress Reduction) juuri kuten menetelmän kehittäjä Jon Kabat-Zinn sen minulle on opettanut, noudattaen Brownin-yliopiston MBSR-opetusohjelmaa. Tämä tapa opettaa MBSR-menetelmää takaa ne vaikutukset, jotka tieteellinen tutkimus on osoittanut tapahtuvaksi. Olen kuitenkin pohtinut koulutuksiiin osallistuvien keskuudessa ajoittain nousevaa tarvetta tietää lisää tieteestä ja sitä, pitäisikö meidän laajentaa kurssivalikoimaa niin, että tieteestä mindfulnessin takana olisi ehkä aivan oma kurssinsa.

MBSR-menetelmä on enemmän kuin sen yksittäiset harjoitukset. Jos opettaisin vain tiedettä MBSR:n takana, mikään osallistujien elämässä tuskin muuttuisi. Tietoa toki tulisi lisää ja se on hyvin inspiroivaa. Pysyisimme kuitenkin edelleen pyrkimyksessämme elää älylliseen tietoon nojaten. Vaikka avaisimme yhdessä kymmeniä tutkimuksia ja lukisimme äärettömän määrän kirjoja mindfulnessista, mindfulnessin mahdollistamaa muutosta osallistujissa ei syntyisi. Kaikkea pitää harjoittaa, että kykymme kehittyvät. Olipa kyseessä sitten pianon soitto tai vaikka lenkkeily – kaikki tietävät, että pianoa oppii soittamaan vain harjoittelemalla ja kunto nousee juoksemalla. Muutos ei tapahdu tutkimuksia lukemalla, vaan oman harjoituksen kautta.

Etenkin teoreettisessa yliopistomaailmassa on opittu oppimaan lukemalla, kuuntelemalla, ”pänttäämällä” ja siksi kokemuksellinen oppiminen voi tuntua alkuun todella oudolta. Pänttäämisen jo ehkä osaat, MBSR-menetelmään perustuvat kurssit ja koulutukset antavat mahdollisuuden uudenlaiseen tapaan oppia – kehollisen kokemuksen kautta.

Mindfulnessin ”uutuus” ja rikkaus on sen kokemuksellisuudessa. Opetamme aivoillemme uudenlaisen tavan jäsentää itseämme ja ympäristöämme aistimalla, tuntemalla – ei ajattelemalla. Kognitiivinen oppiminen meillä on kyllä hallussa, mutta MBSR-menetelmä avaakin ihan uuden maailman. Sen avain löytyy jo meistä jokaisesta. Kehotuntemus, keho-mieli-sydän yhteys, läsnäolon merkitys elämässä – niitä voi yrittää ymmärtää lukemalla ja se voi inspiroida jatkamaan, mutta niiden merkityksen voi kokea vain olemalla, harjoittamalla tätä mielen kykyä – tieteellisesti tutkitun menetelmän avulla.

Vaikka et tietäisi mitään MBSR-menetelmästä, mutta olisit mukana kurssilla, muutosta tapahtuisi. Meditaatioiden harjoittaminen voi kuitenkin olla ajoittain erilaista kuin mitä toivoisit. Tutustumme meditaation avulla myös hankaliin ja epämiellyttäviin kokemuksiimme. Ehkä et koe välittömiä tuloksia, niin kuin odotit. Se on täysin normaalia. Olet turvassa, matkasi etenee ja tämä on juuri se vaihe, jossa ryhmän tuen ja ammattitaitoisen ohjaajan tuki on korvaamaton!

Seuraavan MBSR-kurssin alkamisajankohdan löydät täältä: https://mindfulness.fi/mindfulness-kurssit

Joskus elämässä voi olla sellainenkin hetki, että mindfulness-kurssi ei siihen istu. Silloin irti päästäminen palvelee paremmin kuin takertuminen. Kaikelle tulee kyllä aikansa.

Leena Pennanen, CEO /Founder, Center for Mindfulness Finland Oy

MBSR-menetelmä – tiedettä ja kokemuksellisuutta