fbpx

MBSR-harjoitusohjelma

Mindfulness-based Stress Reduction-harjoitusohjelma – automaatiosta tietoisuuden voimaan

On olemassa harjoituspolku, jota on käytetty vuosituhansien ajan. Onneksi meidän ei siis ole tarvinnut keksiä pyörää uudelleen, vaan Jon Kabat-Zinn otti MBSR-menetelmässä käyttöön ikivanhat viisaudet, jotka eivät ole muuttuneet miksikään. Mielen, kehon ja sydämen yhteys on ollut tiedossa jo vuosituhansia. 

Elämme niin paljon ajatellen ja miettien päämme sisällä, että puhun koulutuksissani “päissään olemisesta”. Olemme nyt tulleet “päissäimme olemisen kukoistuksen” päähän. Alamme ymmärtämään, että meidän tarvitsee ottaa käyttöön kehon, mielen ja sydämen muodostama kokonaisuus. Vaikka aivot ovatkin kehossa pään sisällä, niin ne prosessoivat tietoa koko ajan kehon sisä-ja ulkopuolelta. Interoseptiokyky ja proprioseptio kyky ovat tärkeitä kykyjä kehittää, jotta voimme käyttää viisauttamme kokonaisvaltaisesti.

MBSR-harjoitusohjelma on keino lähestyä ja työstää henkilökohtaisia kykyjämme, voimaamme ja haasteitamme mahdollisimman yksinkertaisella ja toimivalla tavalla. Jotta voimme tehdä muutoksia olemassa olevaan, meidän on kehitettävä kykyämme huomata, milloin olemme muualla ja osattava palata takaisin tähän hetkeen. Se on todella yksinkertaista.

Harjoitukset alkavat tuntua kehossa ja sydämessä – harjoitukset tavallaan rasittavat kehoa ja sydäntä, jotta ne vahvistuisivat. Olemme tottuneet vahvistamaan kehoamme kuntosalilla yksin tai yhdessä, personal trainerin opastamina. Mielen kuntosalilla ”painot” ovat ne kaikki epämiellyttävät omat tunteet, ajatukset ja kehon tuntemukset, jotka mieluummin jättäisimme nostamatta. Toivomme, että pääsisimme maaliin, mikä se sitten meillä jokaisella onkaan, nostamatta yhtään painoa. Mitähän henkilökohtainen valmentajasi sanoisi, jos kertoisit, että tulit salille vain maataksesi ja toivot hauiksen kehittyvän ilman painojen nostelua – vaikka nykyään tiedetäänkin mielikuvaharjoittelun voima – niin mielen harjoittamisessa kuin hauiksenkin.

Harjoitusohjelma (MBSR) on kuin kartta, ja ohjaajan pitää olla riittävän pätevä ja ammattitaitoinen, jotta hän tuntee maaston ja ilmaston, osaa navigoida säässä kuin säässä. 

Kuten tiedämme kartta ei ole sama kuin maasto – kartta kuvaa maastoa, mutta jotta voimme alkaa ymmärtämään maastoa, siellä pitää kävellä ja sitä pitää kulkea – se pitää tuntea silmät auki ja silmät kiinni.

Hyväksyvässä tietoisessa läsnäolossa tarvitaan myös sinun henkilökohtaista aikomustasi, halua tehdä jotain toisin. Ilman sitä, et voi alkaa tutkia maastoa. Sinun on itse haluttava löytää ja vapauttaa. Se voi olla yhtä aikaa hyvin yksinkertainen, kuten ”haluan olla läsnä kun kuuntelen” tai se voi olla jotain suurempaa – mistä tahansa aloitatkin, niin siitä se alkaa.

Paras paikka mindfulnessin harjoittamiseen on jokapäiväinen elämä, tässä ja nyt. Kun pystymme soveltamaan oppimaamme missä tahansa hetkessä, elämänlaatumme voi parantua dramaattisesti. Olemme jatkuvasti ihmeen äärellä, olkoon kyseessä sitten sininen taivas, valkoiset pilvet tai lapsen uteliaat silmät. Jokapäiväisessä toimeliaisuudessa unohdamme kuitenkin helposti tämän. Se, että ylipäätään kykenemme esimerkiksi tekemään töitä, on itsessään uskomattoman arvokas asia.

Jos olet valmis kokemaan MBSR-ohjelman vaikutukset omakohtaisesti, katso lisätiedot kurssista ja ilmoittaudu mukaan täältä https://mindfulness.fi/mindfulness-kurssit.