Kuinka käyttää hengitystä mielen vahvistamiseen

 

Mieli ja hengitys ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Voimme harjoittaa hengitystämme ja vaikuttaa sillä henkiseen tilaamme, vähentäen samalla stressiä ja ahdistusta.

 

Hengitystapasi voi kertoa sinulle jotain nykyisestä mielentilastasi – ehkä tunnet olosi melko hyväksi, ajatellessasi töiden jälkeisiä drinkkejä kollegoidesi kanssa. Tai ehkä tunnet itsesi hieman stressaantuneeksi, kun yrität saada kaikki keskeneräiset työt tehtyä ennen päivän päättymistä.

 

Stanfordin yliopiston neurokirurgian laitoksen (CCARE-keskuksen) johtaja Emma Seppälä kertoo, ettei kaikki stressi kuitenkaan ole pahasta, mutta jos jatkuvasti suorittaa askareita todella intensiivisesti, kertaakaan pysähtymättä, voi burnout tulla kysymykseen nopeasti.

 

Hengitys palauttaa ja auttaa meitä säästämään energiaa tärkeisiin hetkiin, jolloin tarvitsemme henkisiä voimavarojamme kaikkein eniten.

 

”Tiedostamme, että lyhytaikainen stressi voi olla meille hyväksi. Se voi jopa auttaa meitä selviytymään paremmin tulevista deadlineista tai auttaa meitä puskemaan vauhdilla eteenpäin. Joka tapauksessa, jos kuitenkin joudumme kokemaan stressiä päivästä toiseen, tulemme huomaamaan, että kehomme alkaa uupua, vastustuskykymme heikentyä ja mielemme, keskittymiskykymme ja muistomme heikentyä pitkäaikaisen kroonisen stressin edetessä”, kertoo Seppälä Big Think -videollaan.

 

Tällöin voimme palata hengitykseemme: se palauttaa ja auttaa meitä säästämään energiaa tärkeisiin hetkiin, jolloin tarvitsemme henkisiä voimavarojamme kaikkein eniten.

 

Kokeile tätä: Hyödynnä hengitystäsi rauhoittumiseen

Vaikka hengityksemme toimii tunteidemme tulkitsijana mittarin tavoin, se on myös työkalumme: hengitystekniikoiden avulla voit muuttaa ja tasata tunnetilojasi – tämä on erityisen hyödyllinen keino paineen alaisena.

”Hengityksemme voi muuttaa merkittävästi mielentilaamme”, Seppälä kertoo. ”Usein ollessamme todella voimakkaan stressin vaikutuksen alaisena, meidän on vaikeaa päästä irti siitä… On todella vaikeaa vain muuttaa itse omaa mielentilaa stressin vallitessa. Jos kuitenkin aloitat keskittymään hengitykseen ja sen rauhoittamiseen, alkaa kehosi ja stressisi rauhoittua myös.

 

Voit lievittää stressiä kokeilemalla tätä hengitysharjoitusta:

  1. Aloita löytämällä mukava asento, voit kokeilla istua ryhdikkäästi tuolilla tai maata selälläsi lattialla. Aloita tarkkailemalla hengitystäsi juuri sellaisenaan kuin se on.
  2. Aseta oikea kätesi rintalastalle, rintakehän keskelle. Aseta vasen kätesi niin, että peukalosi on napasi alapuolella. Jatka normaalia hengitystä ja tarkkaile tuntuuko hengityksesi enemmän oikeassa vai vasemmassa kädessäsi.
  3. Kokeile hengittää kohti oikeaa kättäsi, joka lepää keskellä rinnallasi. Pakottamatta hengitystäsi, tarkkaile miltä tuntuu hengittää oikean kätesi koskettamaan tilaan. Mitä huomaat? Pystytkö hidastamaan sisäänhengitystäsi vai tuntuuko se vaikealta tai epämukavalta? Jatka tarkkailua 10-20 hengityksen ajan, jonka jälkeen ota muutama syvä sisään- ja uloshengitys ja palauta hengityksesi taas normaaliksi minuutin tai kahden ajaksi.
  4. Seuraavaksi, kokeile hengittää kohti vasempaa kättäsi, joka lepää vatsallasi. Pakottamatta hengitystäsi, tarkkaile miltä tuntuu hengittää vasemman kätesi koskettamaan tilaan. Mitä huomaat? Jatka tarkkailua 10-20 hengityksen ajan, jonka jälkeen ota muutama syvä sisään- ja uloshengitys ja palauta hengityksesi taas normaaliksi minuutin tai kahden ajaksi.
  5. Kokeile nyt hengittää puolet sisäänhengityksestäsi kohti oikeaa kättäsi, pysäytä hengityksesi sekunniksi tai kahdeksi. Kohdista toinen osa sisäänhengityksestäsi vasempaan käteesi ja pysäytä hengityksesi taas sekunniksi tai kahdeksi. Seuraavaksi hengitä alhaalta ylös suun tai nenän kautta; vapauta ilma ensin puolikkaalla uloshengityksellä vasemman kätesi kohdalta ja anna uloshengityksen jatkua kohti oikeaa kättäsi. Jatka tarkkailua 10-20 hengityksen ajan, jonka jälkeen ota muutama syvä sisään- ja uloshengitys ja palauta hengityksesi taas normaaliksi minuutin tai kahden ajaksi.
  6. Lopulta, kokeile hengittää syvään ja kokonaisvaltaisesti ylhäältä alas sisäänhengityksellä ja alhaalta ylös uloshengityksellä. Pyri hengittämään ilman taukoja. Jos mahdollista, kokeile voitko hidastaa uloshengitystäsi niin, että se kestäisi hieman pidempään kuin sisäänhengityksesi. Jatka tarkkailua 10-20 hengityksen ajan, jonka jälkeen ota muutama syvä sisään- ja uloshengitys ja palauta hengityksesi taas normaaliksi minuutin tai kahden ajaksi.
  7. Huomaa mitä tunnet. Tuntuiko harjoitus sinusta yksinkertaiselta vai vaikealta? Hidastuiko hengityksesi? Miltä sinusta tuntuu fyysisesti? Entä emotionaalisesti? Tuntuuko sinusta energiseltä?

 

Lue alkuperäinen artikkeli täältä: https://www.mindful.org/use-breath-strengthen-mind/