fbpx

Lattea läsnäolo

Mitä tarkoittaa lattea läsnäolo?

Lattea on tarjolla monenlaista, mutta lattea läsnäolo ei ole uusi kahvi. No mitä se sitten on? Olla latteasti läsnä …. ei kuullosta niin hyvältä, ei siltä mitä ajattelin… Tämä sanapari, lattea läsnäolo, pulpahti mieleen mieheni Petrin kanssa kinastellessa aamuteellä (kyllä, mekin kinastelemme!). Halusin kuvata miten eri tavoin voimme olla tai olla olematta läsnä. 

Niin usein huomaamattamme, että elämme juuri näin – ei kiinnosta olla läsnä juuri tässä hetkessä. Ja kuitenkin yleisin syy harjoittaa mindfulness-harjoituksia on halu olla enemmän läsnä hetkessä. Kummallinen paradoksi, vai mitä?
Ehkä sanot itsellesi ja muille ”Kyllä minä osaan olla läsnä! Kyllä kuuntelen ja tässähän olen. Miksi tätä nyt pitäisi erikseen opetella?!”

Mistä tunnistat lattean läsnäolon?

Latteassa läsnäolossa emme edes huomaa erilaisia filttereitämme, kuten esimerkiksi asenteita ja odotuksia, jotka estävät aidon läsnäolon. 
Voit havainnoida kuinka usein läsnäolostasi puuttuu

   

  • uteliaisuutta
  • kiinnostusta
  • myötätuntoa
  • ystävällisyyttä


Näiden puuttuessa on kyse tarkoittamastani latteasta läsnäolosta.

Kuinka helposti ”pakenet paikalta”?

Läsnäolohan on todella hankalaa hetkissä, joissa emme haluaisi olla, tunteiden kanssa, joita emme haluaisi tuntea. Tämä on niin inhimillistä.  Myötätunto ja ystävällisyys auttavat tässä ja ovat tärkeitä. ”Haluan tästä pois mahdollisimman nopeasti. En jaksa taas tätä, olisipa tämä jo ohi. Aina toi on tommonen. Minä kyllä tiedostan ärtymykseni, suuttumukseni jne ” 

Kun siirryt latteasta läsnäolosta uteliaisuuteen voit oppia tunnistamaan tarpeesi kääntyä pois, paeta, väistellä ja voit herätellä uteliaisuutta, hyväksyntää ja ystävällisyyttä tuota tarvettasi ja kaikkia tunteita kohtaan. 

Opit kohtaamaan hankaliakin tilanteita rohkeasti, avautuen ja antaen tilaa kaikille mahdollisuuksille, joita näissä tilanteissa piilee. Kun pystyt luopumaan hetkeksi asenteestasi ja ennakko-odotuksistasi, asiat saattavatkin lähteä ihan eri suuntaan, parempaan, kuin mitä olisit osannut ollenkaan odottaa. Mindfulness on mielen superpower, joka on meillä kaikilla. Mutta sitä pitää harjoittaa – läpi elämän.

– Leena Pennanen / Owner, Founder Center for Mindfulness Finland