fbpx

Jaksaminen haussa? 3 tapaa, joilla mindfulness nostaa jaksamisen uudelle tasolle!

Kerroimme aikaisemmin, miten mindfulness nostaa työhyvinvointia. Moni noista tekijöistä on aivan olennainen asia myös oman jaksamisen kannalta. Sen lisäksi on tärkeää, että huolehdit kuntoon pohjan koko hyvinvoinnillesi, ja siihen mindfulness on loistava työkalu.

Mindfulness ja jaksaminen liittyvät toisiinsa erityisen voimakkaasti näillä 3 tavalla

  • OMIEN RAJOJEN TUNNISTAMINEN KEHITTYY

Jos et tunnista rajojasi, elämä saattaa tuntua pelkältä puuduttavalta suorittamiselta. Painat menemään silloinkin, kun sinun todellakin pitäisi levätä. Kun tunnistat rajasi, kunnioitat niitä helpommin – et ainakaan astu niiden yli läheskään niin helposti kuin aikaisemmin.

Omien rajojen tunnistaminen ja kunnioittaminen ehkäisee työuupumusta. Se vaikuttaa voimakkaasti myös esimerkiksi perhe- ja ystävyyssuhteiden tasapainottamiseen sekä tasapainon löytämiseen työn, levon, harrastusten, perheen ja ystävien sekä muiden elämän osa-alueiden välille.

  • SISÄINEN MYÖTÄTUNTO VOIMISTUU

Erittäin moni on itselleen liian ankara. Vaadimme itseltämme aina vain enemmän, ja lopulta uuvumme tai olemme ainakin onnettomia suorittaessamme elämää tehtävästä toiseen – tai elämyksestä toiseen. Myös elämysten jahtaaminen on kuluttavaa. Se ei koskaan tuota meille täyttymystä, sillä oikeasti emme kaipaa lisää jännittäviä elämyksiä vaan hyväksyvää, tietoista läsnäoloa – sitä, että osaamme olla juuri tässä.

Kun olemme itseämme kohtaan myötätuntoisia, palaudumme vastoinkäymisistä nopeammin ja resilienssimme kasvaa. Toisin sanoen jaksaminen on kunnossa, kun olemme itsellemme kilttejä ja ystävällisiä. Tämän pitäisi tietysti olla aivan perusasia jokaisen ihmisen elämässä, mutta se ei aina ole niin helppoa. Harvaa meistä on opetettu kiinnittämään huomiota itsen hyväksymiseen ja rakastamiseen.

  • UNEN LAATU PARANEE

Unen laadun paraneminen perustuu kehon rentoutumisreaktion paranemiseen, joka on stressireaktion vastakohta. Tämä on siis fysiologinen muutos, mutta sen lisäksi mindfulnessin avulla saavutetaan myös psykologisia muutoksia: kun päästät irti ajatuksista ja tunteista entistä nopeammin ja helpommin, saat helpommin unta.

Kun ajatusten pyörteet, huolet ja tunnemylläkät eivät vaivaa sinua, on sinun helppo rentoutua. Ja koska sinun on helpompi olla hyväksyvästi läsnä juuri tässä hetkessä, et pyri ratkaisemaan seuraavan päivän työtehtäviä illalla vuoteessasi. Miltei kaikki tutkimukset stressistä nostavat unen laadun tärkeimmäksi elementiksi, joka vaikuttaa jaksamiseen.

Miten saat elämääsi kaikki mindfulnessin upeat vaikutukset?

Jos jaksaminen on asia, johon haluat panostaa enemmän, olennaista on säännöllinen harjoittaminen, niin puuduttavalta kuin se toisinaan tuntuukin. On tärkeää muistaa, että jo muutaman minuutin harjoittamisesta on hyötyä – aivan varmasti. Mutta jos haluat syventää mindfulnessin hyötyjä elämässäsi, kokeile tehdä hieman pidempi harjoitus.

Aloita pohtimalla missä kohtaa aamua, päivää tai iltaa sinulla on hetki, jossa et tee mitään kovinkaan olennaista. Ajoita pidempi harjoituksesi tähän hetkeen.

Muista, että kun alat luomaan uutta tapaa toimia, se saattaa aluksi tuntua hankalalta. Lopulta siihen tottuu, ja aivojen neuroplastisuus eli muuntautumiskyky on tässä apunamme! Harvardin tutkija Dr. Benson suositteli tutkimuksensa perusteella 20 minuutin päivittäistä harjoittamista.

Olet tervetullut harjoittamaan kanssamme saadaksesi mindfulnessin kaikki hyödyt käyttöösi. Ajankohtaiseen koulutustarjontaamme pääset tutustumaan täältä

Jaksaminen haussa? 3 tapaa, joilla mindfulness nostaa jaksamisen uudelle tasolle!