Meditointi on sitä, että rajaamme tietoisesti mielemme johonkin kohteeseen tai jollekin alueelle. Aina ei mieli kuitenkaan pysy valitulla alueella, vaan se karkailee ja vaeltaa.

Mindfulnessia eli hyväksyvää, tietoista läsnäoloa harjoittaessamme me tutkimme mitä kaikkea löydämme juuri tuolta alueelta olipa kyseessä hengityksen aistimusten huomaaminen tai tuntemustensa tutkiminen. Tutkiessamme jotakin me samalla koulutamme mieltämme pysyttelemään paremmin valitsemassamme kohteessa sekä avautumaan tarkkaan havainnointiin. Lisäksi teemme kaiken tämän ystävällisessä, hyväksyvässä hengessä olipa se, mistä tulemme tietoiseksi miellyttävää tai epämiellyttävää. Meditoidessamme kuitenkin huomaamme, että mielemme ei pysy meditaation kohteessa, vaan se karkailee ja vaeltaa.

Toisinaan, ihmisten kokeillessa meditointia ensimmäisiä kertoja, he huomaavat ajatustensa vilinän ja sen, kuinka nopea mieli on siirtyessään asiasta toiseen. Joillekin syntyy ajatus, että heissä on jotain vikaa. Tällainen mielen toiminta on kuitenkin aivan normaalia, meidän kaikkien mieli toimii näin.

Aina kun tulemme tietoiseksi ajatuksistamme, olemme jo läsnäolon tilassa. Se, että huomaamme on jo läsnäoloa todellisuudelle.

Kuntoplus -lehti 6/2016

Lue koko artikkeli tästä