Kaikkialla toitotetaan hetkessä elämisen tärkeyttä. Mitä ihmettä sillä tarkoitetaan? Tässähän minä elän. Vai elänkö sittenkään?

Ajatukset kiertävät taas samaa ikävää rataa: jos vain olisin tehnyt toisin, olisin onnellisempi. Tai jos minulla olisi isompi asunto ja enemmän rahaa, kaikki olisi paremmin. Koko päivä saattaa mennä pilalle ajatusten pyöriessä koetuissa vääryyksissä. Tai sitten ajatukset jumittavat jossain tulevassa, jolloin kaikki olisi hyvin.

Kuulostaako tutulta? Et ole ainoa. Lähes jokainen kärsii turhista ajatuksista, jotka vievät pois tästä hetkestä. Läsnäolon gurun, kirjailija Eckhart Tollen mukaan kyvyttömyys pysäyttää turhia ajatuksia on yksi ihmisen tuskallisimmista ominaisuuksista.

Kieli on tärkeä ajattelun työväline. Työkalu pitäisi vain välillä laittaa pois päältä. Jopa 80–90 prosenttia ajattelusta on hyödytöntä toistoa, sillä mieli rakastaa arvosteluja, tuomioita, vertailuita ja nurisemista.

Toistuvilla ajatuksilla ei välttämättä ole mitään tekemistä ihmisen todellisen elämäntilanteen kanssa. Mieli saattaa vetää esiin joitakin vastikään tai kauan sitten tapahtuneita asioita. Ihminen arvostelee nykytilannettaan menneisyytensä pohjalta, joten sitä katsoo aina vää- ristynein silmin. Mieli on ehdollistunut henkilön menneisyyteen ja lapsuudesta perittyihin ajatus- ja asennemalleihin. Ajattelu on usein kielteistä ja vähentää energiaa. Hyvä uutinen on se, että turhien ajatusten vallasta voi vapautua.

Kodin Kuvalehti 21/2011
Lue koko artikkeli tästä