Terveyskin hyötyy, kun heräät hetkeen. Avoin, tietoinen läsnäolo tuo elämään mieltä vapauttavaa väljyyttä ja valinnanvaraa.

Elämän arki vie mukanaan niin, ettei ihminen ehdi pysähtyä, kun hän rientää seuraavaan ja taas seuraavaan työhön ja puuhaan. Vanhan carpe diem -sanonnankin sivuutamme auto – maattisesti: ”Taas tätä samaa.” Seisahdus tapahtuu usein vasta, kun uupuminen, muu vakava sairaus tai jokin katastrofi pysäyttää pakolla.

Sokkivaiheen sisäisen myllerryksen jälkeen ihminen herää vähitellen huomaamaan, että maailma näyttää toisenlaiselta kuin ennen. Silmät ovat auenneet erilaiselle to – dellisuudelle, joka on aina ollut olemassa, mutta ihminen ei vain ole sitä ajatuksiltaan nähnyt.

Hyväksyvä, tietoinen läsnäolo eli mindfulness-menetelmä haluaa herättää ihmisen olemaan nykyhetkessä ja aistimaan sitä tietoisesti, sellaisena kuin se on. Elämä voi tällä tavoin avautua meille niin, että saamme kosketuksen syvimpään itseemme.

– Jos emme ole hetkissä täysin läsnä, menetämme sen, mikä on elämässä arvokkainta. Samalla jätämme huo – miotta ne mahdollisuudet, jotka voisivat auttaa meitä kasvamaan ja muuttumaan, sanoo yhdysvaltalainen Massachusettsin yliopiston stressiklinikan perustaja, apulaisprofessori Jon Kabat-Zinn, joka kehitti mindfulness-menetelmän buddhalaisen perinteen pohjalta.

Kauneus ja Terveys 15/09
Lue koko artikkeli tästä